PROBLEMY ŻYWIENIOWE U OSÓB STARSZYCH
PROBLEMY ŻYWIENIOWE U OSÓB STARSZYCH
Czym jest dysfagia?
Dysfagia to zaburzenia połykania, które występują wśród osób starszych oraz chorych np. neurologicznie lub onkologicznie. To schorzenie może towarzyszyć w takich chorobach jak:
- udar
- choroba Alzheimera
- stwardnienie rozsiane
- rany i urazy głowy
- choroba Parkinsona
- choroba Huntingtona
- stwardnienie zanikowe boczne
- w chorobie onkologicznej: w trakcie radioterapii nowotworów w obrębie głowy i szyi oraz po onkologicznych zabiegach chirurgicznych guzów głowy i szyi.
Szacuje się, że 51% pacjentów z dysfagią cierpi z powodu zachłyśnięć – w tym około 20% rozwinie zachłystowe zapalenie płuc. Aż 75% pacjentów z dysfagią cierpi z powodu odwodnienia a 48% jest niedożywionych. Śmiertelność w tej grupie pacjentów na skutek powikłań związanych z dysfagią sięga 20%.
Przyczyny zaburzeń połykania, mogą występować pojedynczo lub w kombinacji:
- Niedowład mięśni twarzy, języka, gardła, krtani, podniebienia
- Ruchy mimowolne
- Zaburzenia funkcji ruchowych – apraksja (niemożność wykonywania ruchów precyzyjnych, ruchy są niezgrabne, niepewne) i czuciowych – agnozja (zaburzona zdolność rozpoznawania znanych elementów otoczenia, brak zaburzenia części odbiorczej)
- Zaburzenia czucia
- Zaburzenia kontroli ośrodkowej:
- Zaburzony odruch połykania
- Koordynacja kolejnych faz połykania
- Koordynacja połykania z oddechem
Zaburzenia połykania mogą spowodować, że płyny, pokarmy, ślina zamiast trafić do przewodu pokarmowego (żołądka) dostaną się do układu oddechowego (płuc). To może wywołać zachłystowe zapalenie płuc, które jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonu u pacjentów z dysfagią.
Objawy świadczące o trudnościach z przełykaniem:
- Krztuszenie się/dławienie podczas połykania płynów lub pokarmów
- Kaszel utrzymujący się podczas posiłku lub po jego spożyciu
- Zmiana głosu po posiłku na charczący lub bulgoczący
- Po jedzeniu w ustach pozostają resztki posiłku
- Wolniejsze jedzenie posiłku
- Uczucie ucisku w klatce piersiowej
- Utrata masy ciała
Do kogo należy zwrócić się o pomoc ?
- lekarza rodzinnego, który: przeprowadzi diagnostykę zaburzeń połykania, zaleci napoje i pokarmy łatwiejsze do połykania, zaleci niezbędne badania oraz sposób postępowania w przypadku zdiagnozowania dysfagii
- logopedy, który: oceni stan napięcia mięśni ust i gardła oraz zdolność do bezpiecznego połykania, pokaże ćwiczenia i pozycje umożliwiające łatwiejsze oraz bezpieczniejsze połykanie
- dietetyka, który: będzie monitorował masę ciała pacjenta, doradzi jak wzbogacić i urozmaicić dietę, zaleci odpowiednie pożywienie oraz doradzi preparaty odżywcze
Konsystencje posiłków odpowiednie dla osób z dysfagią:
- produkty rozdrobnione widelcem:
- produkty rozdrobnione na papkę
- prosty zmiksowane o gęstej konsystencji
Oto konsystencje napojów jakie można uzyskać w zależności od stopnia trudności z przełykaniem:
- Syropu (1 miarka preparatu zagęszczającego). Taki napój może być pity przez słomkę lub kubek.
- Kremu/gęstego sosu (2 miarki preparatu zagęszczającego). Nie może być pity przez słomkę ani z kubka.
- Budyniu (3 miarki preparatu zagęszczającego). Musi być nakładany łyżką.
Potrawy jakie mogą sprawiać trudności:
- ananas, szparagi, seler naciowy, fasola, groch, winogrona, agrest, porzeczka, tosty chipsy, krakersy, kruche ciasta, orzechy, toffie, chleb
Są preparaty zagęszczające w formie proszku, przeznaczone dla pacjentów mających trudności z przełykaniem płynów i pokarmów, nie zmieniają smaku, zapachu ani koloru napojów czy potraw. Produkty zagęszczone mogą być chłodzone, mrożone lub ponownie podgrzewane; dostępne są bez recepty. Aby przygotować pokarm z użyciem takiego produktu należy zmiksować pokarm, dodać odpowiednią ilość preparatu (należy używać miarki z oryginalnego opakowania), mieszać energicznie widelcem lub trzepaczką przez około 30 sekund, odstawić na minutę, delikatnie mieszać przez 5 sekund, przełożyć pokarm na talerz i podać choremu.
Zaburzenia połykania mogą prowadzić do:
- Niedożywienia
- Odwodnienia
- Zachłystowego zapalenia płuc (przedostanie się śliny, wydzieliny z nosa, pokarmu do dróg oddechowych poniżej szpary głośni)
- Trudności w podaniu leków
Diagnostyka dysfagii :
- Videofluoroskopia VFSS
- Endoskopowe badanie połykania FEES
- Manometria przełyku
Metody terapii dysfagii:
- Dostosowanie konsystencji pokarmów
- Zagęszczanie płynów
- Sprzęt pomocniczy (np. Kubki z wycięciem na nos, zapobiegają odchylaniu głowy do tyłu podczas picia i zmniejszają ryzyko zachłyśnięcia się)
- Ustawienie głowy
- Techniki połykania
- Ćwiczenia połykania
Zasady bezpiecznego karmienia:
- Utrzymanie właściwej pozycji w czasie i po karmieniu
- Pacjent powinien jeść małe kęsy i pić małymi łykami
- Należy zadbać o niezbyt szybkie tempo jedzenia i picia
- Bodźce zewnętrzne powinny być ograniczone do minimum
- Karmiony nie powinien mówić podczas jedzenia
- Konsystencja pokarmów powinna być jednolita
- Należy wstrzymać karmienie jeżeli u chorego pojawi się kaszel, zmęczenie, senność lub niepokój
- W razie potrzeby posiłki należy rozłożyć na kilka mniejszych porcji w ciągu dnia
- Leki lepiej jest podawać z papką niż z wodą
Autor Ewa Zeler