JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO ŚWIĄT ŻEBY MIEĆ Z NICH RADOŚĆ?
Jak przygotować się do świąt żeby mieć z nich radość?
Przygotowania do świąt: mierz siły na zamiary
Przy przygotowywaniu się do świąt Bożego Narodzenia należy pamiętać o pierwszej podstawowej zasadzie – Mierz siły na zamiary. Oczywiście że wszyscy chcemy pokazać się z jak najlepszej strony i zrobić coś niesamowitego na święta. Nawet osoby które normalnie stronią od kuchni zaczynają się w niej pojawiać znacznie częściej przed świętami.
Zastanów się więc ile i czego możesz zrobić na Wigilijny stół. Decyzja, z czego zrezygnujesz nie jest wcale taka prosta. Kolacji wigilijnej nie przygotowujesz tylko dla siebie, a przede wszystkim dla bliskich. Każdy z nas ma swoje wspomnienia z dzieciństwa i potrawy, z którymi kojarzą się święta, a kolacja wigilijna to taki trochę koncert życzeń. I dlatego w może warto przygotować dwie lub trzy rzeczy ale te które nasi bliscy zapamiętają na długo.
Aby nie stać się udręczoną kucharką, warto bez skrupułów wykorzystać zamrażarkę. Mrozić można gotowe potrawy, które wymagają jedynie podgrzania czy też "półprodukty". Potrawę zacznij przygotowywać wcześniej tak by w dzień Wigilii podgrzać ją jedynie.
Przygotowania do świąt rozłóż w czasie: przykładowy harmonogram
Niektóre panie domu czekają z przygotowaniem świątecznych potraw do ostatniej chwili, gdyż tylko wtedy ich zdaniem są smaczne. Oto przykładowy harmonogram, co możesz przygotować wcześniej, aby oszczędzić nerwów:
• 4 dni przed Wigilią: kapusta wigilijna;
• 2–3 dni przed Wigilią: śledzie, makowiec, keks;
• 2 dni przed Wigilią: pierogi, uszka, barszcz czerwony;
• 1 dzień przed Wigilią: kompot z suszu, sałatka jarzynowa.
Ciesz się świątecznym czasem to dużo ważniejsze niż tysiące potraw na stole.