CZY CZEKOLADA MOŻE OBNIŻYĆ RYZYKO UDARU MÓZGU?
Czy czekolada może obniżyć ryzyko udaru mózgu?
Kakao i czekolada są bogate w roślinne flawonoidy, które mają działanie przeciwutleniające, czyli neutralizują wolne rodniki tlenowe. Badania wskazują, że nadmiar wolnych rodników jest szkodliwy dla wielu tkanek, a zwłaszcza dla tkanki nerwowej. Zwiększoną produkcję wolnych rodników obserwowano w mózgu w obu rodzajach udaru – niedokrwiennym spowodowanym zablokowaniem tętnicy mózgowej przez skrzeplinę oraz krwotocznym, wywołanym przez pękniecie naczynia i krwotok. Dowiedziono też, że ich nadmiar jest jednym z mechanizmów odpowiedzialnych za uszkodzenie tkanki nerwowej w przebiegu udaru. A rozmiary tych uszkodzeń mogą decydować o stanie niepełnosprawności pacjenta i ryzyku jego zgonu.
Jak się okazuje czekolada nie jest wcale taka zła dla naszego zdrowia i funkcjonowania.